W liściach selera korzeniowego kryje się wiele cennych składników, które dobrze wpływają na pracę naszego organizmu. Są one źródłem
Substancje te mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające oraz wspomagają układ pokarmowy. Właściwości zdrowotne to nie wszystko, co mają do zaoferowania liście selera korzeniowego. Są także bardzo smaczne i można z nich przygotować wiele potraw, które zaskoczą Twoich bliskich.
Najprostszym sposobem na wykorzystanie z liści selera korzeniowego jest zrobienie z nich pesto. Wystarczy tylko zblendować ze sobą kilka składników i gotowe. Do blendera włóż
Całość zmiksuj, aż składniki się połączą. Gotowe pesto przełóż do szklanego, szczelnie zamykanego pojemniczka i umieść w lodówce. Możesz je przechowywać ok. 5 dni.
Zaletą pesto jest to, że pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i tych w wersji wege. Ale pesto to nie jedyny sposób na wykorzystanie selera w kuchni. Co jeszcze możesz przygotować z liści selera korzeniowego? Te zielone łodyżki świetnie sprawdzą się jako składnik
Z tych liści możesz też zrobić chrupiącą przekąskę na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Wystarczy, że umyjesz i dokładnie osuszysz liście. A następnie podpieczesz je w piekarniku z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami.